Lussekatter

Det blir nog dessa vi provar i år. Innehåller rapsolja vilket ger omega-3 som bara är bra för vegetarianer.

Cirka 40st

Ingredienser

1.5 dl rapsolja
5 dl havremjölk
1 g saffran
50 gram jäst
1 dl socker
½ tsk salt
ca 12 dl mjöl

Så här gör du

  1. Värm upp oljan. Häll i havremjölken och värm till 37°C. Rör ner saffran för att öka smaken.
  2. Smula sönder jästen i en bunke och lös upp den med lite av det fingervarma degspadet, samt sockret.
  3. Tillsätt resten av degspadet och slutligen salt.
  4. Arbeta in så mycket av mjölet, lite i taget, att degen går. Ska släppa bunkens kanter.
  5. Strö över lite mjöl, klä bunken i plastfolie, täck med ren bakduk och ställ dragfritt att jäsa 30 minuter.
  6. Arbeta degen några minuter och stjälp upp på mjölad arbetsbänk. Knåda.
  7. Dela i bitar och baka ut till lussebullar.
  8. Lägg på bakplåtspapper, täck över med bakduk och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
  9. Värm ugnen till 225°C. Tryck russin i katterna, pensla bullarna med havremjölk.
  10. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Share