Limecheesecake med passionsfrukt

En riktigt god “Cheesecake” utan mejeriprodukter som är med på många kalas istället för tårta. Här är den omgjord till att vara en vegansk variant som är lika god som originalet.

Ingredienser

12 st digestivekex
50 g mjölkfritt margarin
400 g på mackan, Oatly, eller liknande produkt
2 dl iMat, Oatly, eller liknande produkt
2 st lime, rivet skal och saft
1,5 dl strösocker
2 st no egg
1 tsk vaniljsocker
2 tsk agar agar-pulver (4 gelatin blad)
Spad från en burk à ca 400 g med kikärtor. Passa på att göra en god Hummus av kikärtorna!

Garnering
2 st passionsfrukter
1 tsk agar agar-pulver (2 gelatin blad)
2 msk strösocker
4 msk vatten

Gör så här

  1. Krossa kexen fint.
  2. Smält smöret och blanda det med kaksmulorna.
  3. Tryck ut smulorna i botten på en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ i kylen.
  4. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.
  5. Blanda no egg, på mackan, iMat, socker, vaniljsocker och limeskal till en slät smet.
  6. Värm limesaften i en kastrull med agar agar. Låt svalna något och häll ner i en tunn stråle i smeten under omrörning.
  7. Vispa kikärtsspadet till ett hårt skum och vänd ner i smeten.
  8. Häll blandningen i formen och släta till ytan. Ställ i kylen minst 1 timme.
    Garnering
  9. Koka upp socker och vatten agar agar-pulver i en kastrull.
  10. Halvera och skrapa ur passionsfrukterna, ta inte med hinnorna. Blanda ner passionsfrukts-inkråmet i kastrullen och låt svalna.
  11. Häll gelén över tårtan. Ställ i kylen tills gelén stelnat, minst 1 timme.

Lossa kakan från formen och servera som dessert.

Share