Gelatin > agar agar

Agar agar (E406) utvinns från rödalg. Agaragar bildar gele vid cirka 35 grader och är 8 ggr så kraftfull än gelatin och har många användningsområden. Agar blandas med vätska och kokas upp innan det därefter låts svalna. Agaragar används precis som gelatin i till exempel desserter, sylt, marmelad eller tårtor. Agar agar finns i olika former. En stång motsvarar 2 msk flingor. 2 msk flingor motsvarar 2 tsk pulver.

Om du utgår ifrån ett recept där gelatin ingår och vill ersätta detta med agar agar, enligt vissa kan man ersätta samma mängd animaliskt gelatin i recept med agar agar. Men tyvärr så varierar detta lite från märke till märke av Agar agar. Så ibland kan det behövas mer. Men det är alltid bra att börja med mindre och sen häll i mer om det behövs. Nedan finns en omvandlingstabell att utgå ifrån, denna har mer i förhållande till original.

2 blad gelatin = 1 tsk gelatinpulver ≈ 8½ ml agar agar-flingor
2 blad gelatin = 1 tsk gelatinpulver ≈ 2⅔ ml agar agar-pulver

Andra alternativ

till gelé på t.ex. en tårta så fungerar gelesocker (färdigblandat pektin socker och ev syra)
pektin funkar i frukt och bär t.ex Certo finns på flaska.